Search Support

Avoid support scams. We will never ask you to call or text a phone number or share personal information. Please report suspicious activity using the “Report Abuse” option.

Learn More

Thunderbird Send Problem

  • 2 replies
  • 0 have this problem
  • 17 views
  • Last reply by m.helliwell

more options

I have a Virgin Media Mail Account which I have held for many years. It is an @ntlworld address. It has worked very well but sudenly I am unable to send messages from either of the two ntlworld accounts that we have. Mail is received without problem from external accounts and also from my gmail account. The gmail account will send messages to my Virgin Ntlworld account. the error message is:- '#Sending of the message failed. An error occurred while sending mail: Outgoing server (SMTP) error. The server responded: * OK [CAPABILITY IMAP4rev1 AUTH=PLAIN] Virgin Media server ready.' I have spent time on the phone with Virgin who say that the problem lies with Thunderbird (and offer to solve it for me as long as I pay for six months technical support). Can anyone help

I have a Virgin Media Mail Account which I have held for many years. It is an @ntlworld address. It has worked very well but sudenly I am unable to send messages from either of the two ntlworld accounts that we have. Mail is received without problem from external accounts and also from my gmail account. The gmail account will send messages to my Virgin Ntlworld account. the error message is:- ''''''#Sending of the message failed. An error occurred while sending mail: Outgoing server (SMTP) error. The server responded: * OK [CAPABILITY IMAP4rev1 AUTH=PLAIN] Virgin Media server ready.'''''' I have spent time on the phone with Virgin who say that the problem lies with Thunderbird (and offer to solve it for me as long as I pay for six months technical support). Can anyone help

Chosen solution

Hello

your configuration is terribly wrong. When you are trying to send a mail, instead of connecting to a SMTP server, Thunderbird is trying to connect to an IMAP server - an IMAP server exists to allow you to retrieve mail. Post a screenshot of your config if this is not clear from reading your provider's documentation (all providers have a web page describing the mail configuration).

Read this answer in context 👍 0

All Replies (2)

more options

Chosen Solution

Hello

your configuration is terribly wrong. When you are trying to send a mail, instead of connecting to a SMTP server, Thunderbird is trying to connect to an IMAP server - an IMAP server exists to allow you to retrieve mail. Post a screenshot of your config if this is not clear from reading your provider's documentation (all providers have a web page describing the mail configuration).

Helpful?

more options

Thank you for your help. I checked the full settings and found that the SMTP server port had - for some unaccountable reason - been set at 993. Switched it back to 465 and all was well. (VM can be a right pain sometimes). Thanks again GP

Helpful?

Ask a question

You must log in to your account to reply to posts. Please start a new question, if you do not have an account yet.